Despre baloane și zboruri la Maramureș Balloon Fiesta

Cum funcționează baloanele cu aer cald?

Balonul cu aer cald este cea mai veche tehnologie de zbor și este compus, în principal, din nacelă, anvelopă, arzătoare și rezervoare de combustibil.

Balonul plutește datorită faptului că aerul cald din interiorul anvelopei (încălzit cu ajutorul arzătoarelor) are o densitate mai mică decât cea a aerului din exterior. Ele se deplasează odată cu vântul, viteza lor este viteza vântului, iar direcţia de deplasare este cea în care bate acesta. Cum frumos spunea cineva, “zburăm în palmele zeilor”.

Balonul se poate ridica până la câteva mii de metri. În general, însă, zborurile cu balonul se desfăşoară la înălţimi de până la 2-300 de metri pentru a se putea admira peisajul care se perindă dedesubtul nacelei.

Schimbând înălțimea de zbor, pilotul se folosește de straturile de aer pentru a dirija balonul, pentru a controla direcția și viteza de deplasare, pentru a ateriza.

Când pot să zboare baloanele cu aer cald?

Pentru zborul cu balonul este nevoie de vânt slab, vizibilitate bună, lipsa turbulenţelor atmosferice şi a precipitaţiilor. Aceste condiții sunt îndeplinite, în general, dimineața devreme și/sau după amiaza, chiar înainte de apus. Aceastea sunt cele două intervale în care se efectuează zboruri cu balonul cu aer cald.

În afara acestor intervale, curenții de aer generați de razele soarelui care încălzesc pământul, ridică probleme pilotării baloanelor cu aer cald, iar cu cât temperatura zilei e mai mare și vântul e mai puternic, cu atât pilotarea este mai problematică.

Ce înseamnă un zbor liber cu balonul cu aer cald?

Un zbor liber cu balonul cu aer cald înseamnă că balonul se desprinde de pământ și plutește la o înălțime variabilă, deplasându-se odată cu vântul, în funcție de viteza acestuia, direcția de deplasare fiind direcția vântului. Pilotul dirijează balonul pe înălțime, folosindu-se de straturile de aer.

În cadrul festivalului nostru un zbor liber durează între 45 minute – 1 oră, timp în care balonul plutește purtat de vânt, ridicându-se la o înălțime maximă de 1500 m.

Participarea unui pasager la un zbor liber înseamnă:

– ajutor la pregătirea balonului, gonflarea și ridicarea lui
– zbor liber magic deasupra Maramureșului frumos
– participare la strângerea balonului și întoarcere la locul decolării
– ceremonia de botez a primului zbor, efectuat de echipajul balonului

ASOCIAțIA SENS

BAIA MARE, MARAMUREȘ, ROMANIA