MBF_element

Maramureș Balloon Fiesta
Ediția 5

afis_A2_JPG

Pentru toate zilele de festival aproximăm un public de peste 20.000 de oameni, dintre care mai mult de 10.000 au fost prezenți în ziua de duminică, la zborul ancorat, moment cheie al evenimentului 100 baloane pentru România. Pentru reușita acestui festival s-au unit într-un efort susținut resurse umane, financiare și logistice, mulțumirile revenind tuturor voluntarilor, partenerilor, sponsorilor, mediei și comunităților locale.

Evenimentul 100 de baloane pentru România s-a desfășurat fără incidente, cu implicarea tuturor forțelor de sprijin, asigurându-se ordinea publică și siguranța participanților: Poliția Județeană Maramureș, Poliția Rutieră Maramureș, Primăria Târgu Lăpuș, Primăria Lăpuș, Primăria Tăuții Măgherăuș, Jandarmeria Maramureș, ISU – Maramureș, Serviciul Ambulanța Maramureș, Poliția Transporturi Maramureș, etc.

“100 baloane pentru România”  

Maramureș Balloon Fiesta, 3 – 7 octombrie 2018

La mulți ani, România! Ne bucurăm că ești! 

Ediție dedicată Centenarului Marii Uniri a României

100 ani de România, 100 baloane cu aer cald în Maramureș

 

 

Evenimentul “100 baloane pentru România” – Maramureș Balloon Fiesta a fost foarte bine primit, atât de către public, cât și de către piloții și echipajele participante, punând România pe harta europeană a lumii baloanelor cu aer cald.

 

S-au înscris fix 100 de baloane, echipa cu numărul 100 s-a înscris în ziua de sâmbătă, 29 septembrie 2018. Din toate colțurile Europei, din țări ca Finlanda, Suedia, Spania, UK, Rusia, Polonia, Lituania, Estonia, Franța, Ungaria, au ajuns în Maramureș 398 de persoane pentru a sărbători Centenarul României.

 

Din 7 sesiuni de zbor programate – 6 sesiuni de zbor liber și 1 sesiune de zbor ancorat – s-au zburat toate cele 7 sesiuni, un fapt extrem de rar și foarte apreciat de către piloți în cadrul festivalurilor de baloane cu aer cald. Condițiile atmosferice au fost potrivite, vântul și temperatura perfecte pentru zbor.

 

În perioada festivalului, echipajele participante, un număr de 398 de persoane, au beneficiat de:

– transport internațional din țările de origine până în Maramureș și retur, costuri asigurate de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Consiliul Județean Maramureș

– 5 nopți de cazare asigurate de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Consiliul Județean Maramureș, în camere single, duble și triple, în funcție de configurația echipelor și cerințelor lor  

– 3 mese pe zi – gustare de dimineață înainte de zbor, mic dejun târziu și cină asigurate parțial de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Consiliul Județean Maramureș și parțial de Asociația S.E.N.S.

– gaz de zbor pentru 7 sesiuni de zbor a baloanelor cu aer cald – 6 sesiune de zbor liber și 1 sesiune de zbor ancotar – asigurat de Asociația S.E.N.S.

– pachete de bun venit pentru echipajele participante asigurate de Administrația Publică Locală a Municipiului Baia Mare

– activități extra asigurate de Asociația S.E.N.S.

Deschiderea festivalului a fost organizată cu sprijinul financiar și logistic al Administrației Publice Locală a Municipiului Baia Mare și a avut loc miercuri, 3 octombrie 2018, în intervalul 17:00 – 19:00. A avut loc o paradă însoțită de echipaje de poliție a tuturor mașinilor baloanelor cu aer cald prin centrul orașului și o expunere a cinci baloane cu aer cald în Piața Revoluției din Baia Mare. 

Piloții și echipele participante au primit un călduros ”Bine ați venit!” din partea primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheș și din partea oficialităților județului, împreună cu un grup de copii care au purtat steaguri ale tuturor țărilor reprezentate de echipaje la eveniment și alături de fanfara militară care a oferit solemnitate momentului. Copii de la școlile primare din Baia Mare au participat la evenimentul de deschidere și au beneficiat de un zbor ancorat cu balonul în cadrul festivalului 100 baloane pentru România.

 

Joi, 4 octombrie 2018, a fost ziua dedicată piloților și echipajelor, o zi de explorare a Maramureșului rural. Zborul de dimineață a fost special, într-o zonă foarte ofertantă din punct de vedere geografic. Ziua a continuat cu o explorare a Țării Lăpușului, cu vizitarea celor 8 puncte de interes stabilite și menționate pe o hartă special creată pentru festival: ateliere meșteșugărești – țesut, cioplit; prepararea cașului la stână de oi; atelier de gătit tradițional; vizitarea bisericii de lemn de la Rogoz – Patrimoniu UNESCO, etc. Seara, comunitatea din satul Lăpuș a pregătit pentru piloți și echipaje o petrecere autentică de Maramureș, cu mâncare tradițională, joc și voie bună.

 

Piloții – pentru marea majoritate aceasta a fost prima vizită în România – au fost extrem de recunoscători pentru participarea la acest festival. Toți au fost foarte încântați de experiența lor în România, reușită la care au contribuit consistent modul prietenos în care au fost primiți, organizarea cu multă atenție la detalii a festivalului, bunătatea și deschiderea oamenilor, mâncarea gustoasă, locurile vizitate.

 

Ambasadorul Elveției, Urs Herren, prezent la eveniment, a declarat că festivalul a fost foarte bine organizat, că a avut parte de un weekend fantastic în Maramureș și că zborul cu balonul realizat cu echipa Elveției a fost unul memorabil.

 

Publicul participant la festival a trăit o experiență unică. Cerul Maramureșului a fost colorat timp de câteva zile cu 100 baloane cu aer cald. Mii de oameni au venit să vadă acești uriași inofensivi și dătători de bucurie și emoție. Încântarea a fost la cote maxime. Ziua de duminică a fost magică pentru familiile cu copii când, după amiaza, baloanele au fost gonflate și ținute la zbor ancorat pe terenul Aeroclubului Baia Mare și copiii au putut să se apropie și să urce în nacelele acestor dragoni ai aerului.

 

Pentru toate zilele de festival aproximăm un public de peste 20.000 de oameni, dintre care mai mult de 10.000 au fost prezenți în ziua de duminică, la zborul ancorat, moment cheie al evenimentului 100 baloane pentru România. Pentru reușita acestui festival s-au unit într-un efort susținut resurse umane, financiare și logistice, mulțumirile revenind tuturor voluntarilor, partenerilor, sponsorilor, mediei și comunităților locale.

 

MBF_element

PARTENERI

Evenimentul a fost organizat în parteneriat de: Asociația S.E.N.S., Consiliul Județean Maramureș, Administrația Publică a Municipiului Baia Mare, Aeroclublul României.

ASOCIAțIA SENS

BAIA MARE, MARAMUREȘ, ROMÂNIA