MBF_element

Maramureș Balloon Fiesta
Ediția 4

Afis MMBF 2017 (1)

Duminică, 1 octombrie, festivalul Maramureș Balloon Fiesta s-a încheiat oficial cu amplasarea unui balon cu aer cald în Centru Vechi Baia Mare – Piața Libertății, de la ora 17:00 la ora 20:00.

Ediția a patra a festivalului, organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Municipiul Baia Mare, a fost un real succes, un eveniment atipic, cu un nivel de calitate ridicat, o sursă de mândrie pentru Baia Mare și Maramureș, pentru România, punând un reflector pe ceea ce această zonă are autentic și frumos, cultural și turistic.

Mulțumim Aeroclubului României pentru tot sprijinul și împlicarea, mulțumim Vital, Heineken România, ATP Motors, Universal Alloy Corporation, Rus Machinery, Inside Media, Maximstudio, Photon Media, Asociația Nod. Mulțumim tuturor celor care au decis să ni se alături în realizarea acestui frumos proiect.

Maramureș Balloon Fiesta, a patra ediție, s-a desfășurat în perioada 28 septembrie – 1 octombrie, în incinta Aeroclublui Baia Mare și a reunit în Maramureș un număr de 18 baloane din 9 țări: România, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Marea Britanie, fiecare balon cu aer cald sosind în România cu echipajul lui de zbor, alcătuit din pilot și doi sau trei membri de echipă.

Proiectul s-a transformat și cizelat dintr-o dorință de a aduce lumea baloanelor cu aer cald în Maramureș într-un concept rotund, frumos, cu o poveste despre identitate, despre aceste locuri și bogățiile lor culturale, despre autentic și diferit, despre oameni și implicare.

Povestea festivalului de baloane cu aer cald Maramureș Balloon Fiesta a devenit povestea despre #festivalulbucuriei, construit în jurul fusului de lemn ca stâlp al identității culturale maramureșene. 

Pe terenul Aeroclubului Baia Mare, extrem de generos pentru conceptul festivalului, a putut să fie realizabilă povestea frumoasă a festivalului. O podea de lemn de patrusute de metri pătrați și-n jurul ei lumea artiștilor care-au transformat cu mâini talentate și minți creative diverse materiale, de la lemn la porțelan sau pânză, în amintiri prețioase. Locuri de joacă, diverse ateliere, zone de relaxare, mâncare bună și cafea aromată, spectacole de teatru, lansare de carte, muzică faină și joc tradițional, toate au completat magia și bucuria pe care baloanele cu aer cald au adus-o.

Cele optsprezece baloane cu aer cald venite din nouă țări din Europa și-au jucat frumos rolul principal din filmul festivalului. Zboruri libere și zboruri ancorate, spectacol în care toți cei prezenți au putut să se simtă ca și Alice în Țara Minunilor, într-o pădure de baloane cu aer cald, între uriași care scot flăcări pe nări, dar zâmbesc colorat și inofensiv tuturor celor care se simt fermecați de ei.

Ne-am dorit să fie totul într-o poveste despre frumos și calitate și autentic și farmecul baloanelor cu aer cald. Ne-a ieșit.

Câteva date statistice:

 

Programul festivalului s-a întins pe parcursul a trei zile de zboruri și activități. Participarea la festival a fost gratuită pentru public, zborurile libere și zborurile ancorate au fost contra cost.

 

Estimăm o participare a unui public de aprox. 12.000 de oameni – vineri, 2.500, sâmbătă, 4.500, duminică, 5.000.

 

Cele 18 baloane cu aer cald au avut două sesiuni de zbor liber propuse în fiecare zi, unul la ora șapte dimineața și altul la ora șaptesprezece. Din cele șase sesiuni de zbor, au fost efectuate cinci, unul, cel de vineri după amiaza, fiind anulat din cauza direcției nefavorabilă a vântului. Vineri după amiaza baloanele au fost gonflate și ținute la sol, oferind un spectacol magic participanților.

 

Două sesiuni de zbor liber (sâmbătă și duminică după amiază) au avut ca loc de decolare satul Bozânta Mică (comuna Recea), datorită faptului că direcția vântului a făcut imposibilă decolarea de la Aeroclub; echipajele au încercat să aterizeze pe terenul festivalului, realizând un fly-in (trei baloane au reușit).

 

Poliția Locală, Poliția Rutieră, Poliția de Transporturi, Jandarmeria, ISU, Serviciul de Ambulanță au avut echipaje prezente pe teren în fiecare zi, în legătură permanentă cu echipa de management a proiectului.

 

Societatea URBIS a dedicat două autobuze, pe două rute speciale; fiecare a efectuat patru curse în fiecare zi (vineri, sâmbătă și duminică), făcând evenimentul accesibil unui public larg.

 

Duminică, 1 octombrie, un număr de aproximativ 150 de bicicliști au pedalat din Baia Mare până la Aeroclub, participând la ediția de toamnă a evenimentului Skirtbike Baia Mare, însoțiți de un echipaj de Poliție și Jandarmerie.

 

Festivalul a însemnat un mix între cultura tradițională a României și farmecul baloanelor cu aer cald, pe podeaua de lemn de 400mp amplasată în jurul fusului înalt de șapte metri, desfășurându-se o petrecere în stil tradițional cu Grupul Iza, vineri seara, și un concert Robin and The Backstabbers, sâmbătă seara, cu o recuzită absolut minunată pusă la dispoziție de Teatrul Baia Mare.

 

Târgul de produse realizate manual a însemnat prezența câtorva artiști care au creat produse special pentru acest festival, cu tematică de baloane cu aer cald, fiind deosebit de apreciați de public.

 

În cadrul festivalului, duminică s-a desfășurat lansarea de carte a Ioanei Chicet Macoveiciuc, Prințesa urbană, blogerița oficială a festivalului.

 

Echipa Teatrului de Păpuși Baia Mare a pus în scenă, pe podeaua de lemn, piesa de treatru de păpuși  Clovnii în vacanță, foarte apreciată de părinți și copii. 

ASOCIAțIA SENS

BAIA MARE, MARAMUREȘ, ROMÂNIA